Cateva lucruri de zi cu zi inventate de tineri

Si copiii sunt mari… inventatori. O demonstreaza istoria insasi. In 1963, Robert Patch, de doar sase ani, a inventat camionul de jucarie. Doua erau scopurile camionului: primul, sa poata fi facut din bucati rapid si demontat in timp record, iar al doilea sa poata fi tranformat in tot soiul de alte vehicule. A obtinut chiar si o patentare a ideii sale devenind cel mai tanar inventator din epoca sa. Cu 33 de ani mai devreme, un alt tanar, de data asta de 16 ani, George Nissen, s-a gandit cum sa faca sa aiba acasa un aparat de antrenament pentru sarituri. In 1934, impreuna cu antrenorul sau, au contruit prima trambulina. Trei ani mai tarziu, aflat intr-un turneu in Spania, a auzit cuvantul „trampolin” care insemna trambulina pentru sarituri. A adaugat un „e” si astfel a aparut cuvantul englezesc „tampoline”.

Snowmobilul are si el o istorie legata de un inventator foarte tanar. Canadianul Joseph-Armand Bombardier avea 15 ani cand, dintr-o joaca, a vrut sa vada ce se intampla daca pui un model vechi de motor de la Ford la o sanie. Ajutat de fratele sau, a pus la punct primul snowmobil, care, peste 50 de ani, avea sa fie vandut in shopuri (e vorba de celebrul B-7).

Cam toata lumea are acum un televizor de care o fi el. Dar stiti ca ideea unui asfel de aparat a avut-o un tanar? In 1920, Philo Farnsworth, de 14 ani, a venit cu ideea asta nastrusnica pe cand era ara un camp de cartofi. In 1926, el si partenerul sau de afaceri au infiintat Crocker Research Laboratories iar un an mai tarziu primele imagini transmise din istoria televiziunii deveneau realitate. Inghetata pe bat din suc de fructe a intrat in istorie dupa ce, in 1905, Frank Epperson, pe atunci un pustan de doar 11 ani, a lasat peste noapte un pahar plin cu apa si niste prafuri pe baza de zahar si arome. Cum era foarte rece, ingredientele au inghetat bocna, cu tot cu batul care ramasese in ele. In 1924, inventatorul a avut si patent si si-a denumit inghetata Epsicle, care mai tarziu a devenit celebra Popsicle.

Cand iarna e foarte frig, fetele isi pun pe urechi asa numitele „aparatori pentru urechi”, ca doua casti imblanite. Americanul Chester Greenwood isi petrecea majoritatea timpului la patinoar. In 1873 (avea 15 ani), enervat peste masura ca ii inghetau urechile, a rugat-o pe bunica sa sa-i imbrace un fel de casti din sarma cu un material care sa-i tina de cald la urechi. Iar codul Braille a fost inventat tot de un baietel… orb.