Sunt bombardati de informatii oriunde am merge, oriunde ne-am afla. Indiferent ca este vorba despre informatii comerciale, indiferent ca este vorba despre intamplari reale sau despre evenimente de naturi diferite, cert este ca informatia reprezinta in momentul de fata puterea. Totusi pentru a afla cele mai importante stiri din presa locala din Alba Iulia, trebuie sa stim unde sa cautam sau ce anume sa lasam sa intre in viata noastra.
Internetul ne permite sa structram informatia asa cum dorim noi, chiar daca si aici gasim foarte multe stiri irelevante. Ideea de baza este ca putem alege noi intre calitate si cantitate. In mod normal, referirile la conceptul de informatie sunt legate de definitia data de Shannon, care leaga informatia produsa prin aparitia unui eveniment in cadrul unui experiment anume de logaritmul inversului probabilitatii de aparitie a acestui eveniment. Plecand de la aceasta definitie, Shannon a introdus conceptul de entropie informationala, cheia de bolta a teoriei informatiei si a stiintei comunicatiilor. Dar in ultima perioada, mai ales datorita presiunii exercitate de utilizarea extensiva a unor sintagme precum “tehnologia Informatiei” sau “societate informationala”, intelesul conceptelor de “informatie” si “sistem informational” a crescut in diversitate si complexitate. Obiectivul - atunci cand vorbim despre stiri din presa locala din Alba Iulia - este acela de a sublinia cateva din aceste incercari de conceptualizare in domeniul sistemelor informationale si de a da o definitie adecvata conceptului sistemic de informatie.
Punctul de plecare este chiar definirea intelesului termenului “informatie”, in spiritul afirmatiei lui Peirce: “pentru a certifica intelesul unui concept intelectual trebuie sa evaluam consecintele practice care pot rezulta prin adeverirea acestui concept totalitatea acestor consecinte constituind intelesul conceptului”. In acest sens, in stabilirea intelesului termenului “informatie” se poate urmari atat definitia conceptuala, dar se pot urmari si consecintele practice ce apar in domeniul sistemelor informationale si al tehnologiei informatiei.