Moduri in care cultura ne afecteaza iluziile

Rezultate mai bune in dezvoltarea lumii. Inca de la inceputul anilor 1970, World Health Organization a condus trei studii internationale ale schizofreniei care au durat mai bine de 30 de ani. In tarile dezvoltate rata aparitiei acestei boli era de pana la 67% mai mare decat in tarile in curs de dezvoltare. In unele tari care nu sunt dezvoltate suficient, bolnavii de schizofrenie sunt tratati cu mai multa toleranta si sunt pastrati in grupuri sociale.

Un antropolog a studiat familiile si pacientii bolnavi de schizofrenie din Zanzibar, acolo unde schizofrenicii se pare ca sunt posedati de spirite. Aceste spirite sunt momite cu mancare si bautura, dansuri, ritualuri pentru a nu mai chinui pacientii. Pacientii sunt vazuti ca avand o boala temporara, nu o personalitate noua, o identitate noua. Cand boala dispare, pacientul este reintegrat social. In Vest, cei care se confrunta cu aceeasi afectiune tind sa fie izolati si sa fie obligati de familii sa-si revina prin propria vointa. Pacientii se simt si mai izolati, nu se intorc la lucru, boala mintala e vazuta ca permanenta. Alte studii arata ca folosirea de medicamente diferite poate da rezultate diferite si comportamente diferite.

Limitarea medicamentelor antipsihotice la pacientii cu schizofrenie poate duce la tratarea mai usoara a acestora. Nici un studiu insa nu a aratat ca medicina occidentala a avut rezultate mai bune in tratarea schizofreniei.