Maiasii, cateva lucruri uimitoare…

1. Cultura Maya a aparut undeva in jurul anului 2000 i.d.Hr. insa nimeni nu stie sigur de unde.
2. Peste 7 milioane de maiasi inca zonele de dezvoltare a culturii Maya. Multi dintre „mostenitorii” culturii Maya au pastrat inca traditii specifice vechilor maiasi.
3. Civilizatia Maya era una expansiva. Nu vorbim de imperii, insa extinderea se realiza prin incorporarea „oraselor-state” incepand din zona Mexicului de azi pana in Guatemala, nordul Belize si portiuni din Honduras si El Salvador. Civilizatia „clasica” Maya a incorporat 40 de orase si peste 2 milioane de maiasi.
4. Maiasii au invetat singurul sistem de scriere din Mezoamerica, datand din 300 i.d.Hr. Stilul caligrafic si complexitatea imaginilor hieroglifelor maiase dau unicitatea sistemului, avand peste 800 de hieroglife distincte!
5. Misionarii franciscani erau dezgustati de maiasi. Mare parte din ce stim despre maiasi se gaseste in „codexuri” (manuscrise). La jumatatea secolului al XVI-lea, misionarii franciscani condusi de calugarul Diego de Landa au ars 40 de codexuri maiase si 20.000 de imagini religioase maiase, „salvand” doar patru codexuri. Motivul? Contineau „tampenii dracesti” si neadevaruri, asa cum spunea Diego de Landa.
6. Maiasii erau astronomi iscusiti. Codexul Dresden (datand din 1250-1520) include tabele cu masuratori astronomice legate de Venus, Marte, eclipse, anotimpuri, miscarea planetelor. De asemenea, stiau foarte bine sa foloseasca matematica pentru a descifra realitatea din jurul lor-stiau chiar foarte bine sa foloseasca cifra zero si un anumit tip de sistem binar.
7. Maiasii practicau modificari ale corpului uman. De exemplu, mamele maiase din inalta societate incercau sa provoace strabism copiilor agatand doua bilute in dreptul nasucului micutilor, asta in onoarea lui Kinich Ahau, o zeitate care se uita… crucis. Dintii adolescentilor razboinici erau „ascutiti” pentru a le conferi un aspect feroce.
8. Maiasii au „cochetat” cu substante toxice. Foloseau droguri in ritualuri religioase pentru a „alunga” durerea. Ciupercile otravitoare, tutunul, alcoolul, plantele fermentate erau ceva obisnuit pentru cei din Civilizatia Maya. Au cochetat, de asemenea, si cu tenisul de perete si jocurile cu mingea.