Proiectul casei - idei si sfaturi

In sfarsit, ai reusit! Ai acum suficiente economii, cat sa iti permita sa dai lejer apartamentul de la bloc, pe casa mult visata. O sa ai acum o curte mare, exact pe gustul copiilor, dormitoare suficiente, ca sa nu mai dormi in sufragerie si, pe langa toate astea, o sa amenajezi un foisor in curte, numai bun pentru un sprit de vara cu prietenii. Ei bine, pana aici lucrurile sunt simple, pentru ca stii ce vrei: vrei o casa. Dar, in afara de asta, constati ca nu stii nimic. 

Atunci cand alegi sa construiesti o casa de la zero, este nevoie de multa munca si implicare permanenta. Oricat ar parea de simplu in teorie, practica este ceva mai solicitanta. Bineinteles ca poti termina construirea unei case in doar cateva luni insa, acest lucru nu este chiar indicat. O casa, are nevoie de timp, pentru ca toate materialele sa aiba timp sa se “aseze”. Indiferent de suma de care dispui, daca timpul iti permite, fa lucrurile pe rand si nu le grabi. Respecta toate etapele si asteapta ca materialele sa usuce bine, pentru a te bucura de o casa frumoasa si rezistenta.

Totusi, inainte de a te apuca de toate astea, este nevoie sa stabilesti o schita a casei, care sa contina detalii referitoare la forma si dimensiunea acesteia, incadrarea in teren si materialele pe care urmeaza sa le folosesti. Dupa ce ai stabilit toate aceste aspecte, trebuie sa iei in calcul si anumiti factori care iti pot influenta sederea in noua casa. Orientarea fata de punctele cardinale - spre exemplu - este foarte importanta. Alege sa amplasezi in partea de Nord camerele in care stai mai putin (o baie mica, camara, dressing-ul, casa scarilor etc) si spre celelalte puncte cardinale, camerele in care urmeaza sa petreci majoritatea timpului. Daca nu vrei sa ai soare in geamuri in timpul zilei, indreapta-le catre Sud.

De asemenea, nu uita sa iei in calcul si numarul de membri al familiei, cat si stilul de viata al acestora. Stabileste unde petreci cel mai mult timp si mareste putin camerele fata de restul incaperilor. Daca serviciul iti permite sa lucrezi de acasa, acorda putin spatiu si pentru birou. Iti va fi mult mai usor astfel.

Pentru un plus de practicitate, construieste bucataria langa living, fa o terasa comuna pentru cele doua si fereste usile exterioare de bataile vantului, ninsorii si soarelui. Daca ai copii mici, pe care inca trebuie sa ii supraveghezi, amplaseaza bucataria si livingul cu geamurile catre locul de joaca.

Dupa ce ai stabilit toate aceste aspecte, apeleaza la un arhitect si, impreuna cu acesta, intocmeste un proiect casa. Asta este, pana la urma, cel mai important aspect, pentru ca, in functie de el, vei putea sa te apuci de turnarea fundatiei si de constructie in general. Construirea unei case preusupune, intradevar, multa munca si atentie sporita. Insa, daca te informezi inainte de a te apuca de toate demersurile, vei afla cum sa faci sa reduci semnificativ costurile, cum sa nu fii pacalit de un arhitect si, bineinteles, vei gasi o multime de sfaturi de la cei care s-au confuntat deja cu o problema similara. Stabileste exact ce vrei de la o casa si - cel mai important - stabileste ce iti lipseste de la actuala locuinta, pentru a completa in noua casa. La final, alege ce destinatie va avea aceasta. Daca este una de vacanta sau de vara, altele vor fi costurile decat cele pentru o casa ce urmeaza a fi locuita permanent.