Reglementarile la nivelul Uniunii Europene permit angajatorilor romani sa isi detaseze muncitori pe teritoriul unui alt stat european pentru a presta anumite servicii in numele angajatorului, in beneficiul unei alte companii. Acest lucru este posibil cu ajutorul formularului european A1, actul care dovedeste ca un muncitor roman plateste contributii sociale in tara sa de origine pentru activitatea desfasurata in statul in care este detasat.
In lipsa acestui formular A1 orice angajat roman ce isi desfasoara activitatea intr-un alt stat decat cel in care isi are resedinta ar trebui sa se supuna legislatiei din acest stat si sa plateasca toate contributiile conform legii statului in care se afla.
Asadar, primul avantaj al formularului A1 este acela ca o companie din Romania poate in acest mod sa isi desfasoare activitatea, prin angajati detasati, intr-un alt stat al Uniunii Europene timp de doi ani si chiar mai mult, fara sa fie necesara deschiderea unui punct de lucru in respectivul stat. In caz contrar, o companie romaneasca, in speta, ar trebui sa isi deschida filiala dupa 6 luni de activitate intr-un alt stat UE. Formularul A1 permite angajatilor detasati sa isi desfasoare activitatea in alt stat UE timp de 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii acestui termen prin obtinerea unui nou formular. In toata aceasta perioada cheltuielile firmei din Romania - si includem aici diurna si cazarea - intra la cheltuieli deductibile.
Formularul A1 are avantaje si pentru angajati, care nu vor fi supusi astfel riscurilor de a suporta penalizari pentru neplata taxelor in statul in care lucreaza. De asemenea, firma din respectivul stat al Uniunii Europene este in afara pericolului de a fi amendata pentru ca ar angaja "la negru".
Obtinerea formularului A1 se face de catre compania din Romania, conditionata de respectarea unei serii de conditii. Procedura de obtinere a formularului este destul de incurcata si de aceea ar fi utila experienta si expertiza oferita de o companie de consultanta in domeniu, precum http://www.xbt.ro/.