Panourile fotovoltaice

Care este primul lucru ce iti vine in minte cand auzi de panouri fotovoltaice? Sa zicem ca te-ai gandi, intr-o prima faza, la energiile regenerabile. Bun. Esti pe aproape, pentru ca panourile fotovoltaice au o misiune foarte importanta, ele realizeaza conversia directa a luminii in energie electrica. Facand o paralela si ducandu-ma putin in trecut cand, primul modul fotovoltaic a fost vazut ca fiind prea scump pentru a fi folosit pe scara larga, lucrurile stau minunat acum, intrucat oricine se poate bucura de aceasta tehnologie. Cand ma gandesc la faptul ca, tehnologia fotovoltaica a fost ultilizata prima data in industria spatiala si ca, de acolo lucrurile au evoluat si fiabilitatea ei s-a imbunatatit pana in punctul in care, astazi putem comanda si online panourile fotovoltaice, mi se pare incredibil.

Cresterea pretului energiei electrice, din ultima perioada de timp, a dus la o crestere accelerata a cererii pentru aceasta sursa neconventionala de electricitate. Aceste surse “verzi “ de energie electrica, prezinta numeroase avantaje. Au niste costuri de intretinere extrem de mici, aproape inexistente .Spre deosebire de generatoarele electrice, nu au nevoie, dupa instalarea intitala, de reparatii, pentru ca nu au parti mobile. Un alt avantaj este dat de durata mare de viata, care se dovedeste a fi mult mai mare pana si decat insasi garantia de 25 de ani, pe care o ofera producatorii. Panourile fotovoltaice nu contin materiale toxice, deci nu reprezinta un pericol pentru mediul inconjurator, ba chiar dimpotriva.

De ce sa nu te folosesti de energia solara din moment ce este o resursa nelimitata? Iar daca o faci si pentru a contribui la salvarea planetei, cu atat mai mult, este o situatie de “win-win” Un avantaj demn de luat in seama este ca, aceste panouri se dovedesc a fi si ieftine, pe termen lung. Poate ar trebui, sa luam si noi, exemplul Germaniei, care este un lider mondial in dezvoltarea tehnologiei fotovoltaice si sa ne contruim fiecare, treptat, propriile sisteme de energie.