Ce consumam iarna ca sa ne simtim mai bine

Cu siguranta nu este nici un mit faptul ca esti ceea ce manaci si in nici un caz nu mai are rost sa pomenim motivele pentru care aceatsa afirmatie este una adevarata si cat se poate de prezenta. V-ati gandit vreodata de ce tenul vostru o ia razna iarna? V-ati gandit vreodata de ce va simtiti mai lenesi si de ce aveti tendinte de a fi mai irascibili?

Raspunsul este simplu: vremea isi face si ea de cap asa cum vara ne lasa sa transpiram si sa nu avem pofta decat de lichide si de multa leneveala la soare, asa ca iasa care sunt remediile ca sa poti trece peste o iarna cu bine: in primul rand bea macar trei ceaiuri calde pe zi - nu numai ca iti vor aduce un aport bun de lichide insa te pot pazi si de raceala. Si sa nu ignoram nici faptul ca iarna cam uitam sa bem apa pentru ca vremea de afara nu este atat de solicitanta, iar ceaiurile, cu gust bun si rezultate pe masura, functioneaza in mai mutle directii cu siguranta nu doar unui om (adica mie) i se intampla sa aiba nevoie de mancare consistenta dimineata. De multe ori ma trezesc cu o pofta de omleta cu cascaval si cu ceva carnita prin ea, as amai consistenta si apoi as manca si vreo trei banane si un mar ca sa imi mai dea lichid si la final as bea si un pahar de suc de portocale abia stoarse.

Dimineata corpul nostru este obosit. E bine sa ii dam mult de mancare insa nu sa il imbuibam, e bine sa mancam ceva consistent insa nu prea greu pentru stomac. La urma urmei e bine sa mancam ce simtim nevoia in limitele ratiunii. ca sa ne simtim bine iarna - nu trebuie sa uitam ca organismul nostru are nevoie de grasimi, deoarece corpul consuma mai multa energie si deoarece frigul de afara nu poate fi invins decat cu ajutorul mancarii. Nu este deloc adevarat ce se spune ca iarna ne ingrasam si ca vara slabim, dimpotriva, la caldura corpul se dilata iar la frig se contracta. Sunt legile fizicii elementare.

Asadar, nu uitati de grasimi vegetale si desigur si de orgine animale, pentru ca nici acestea nu sunt de neglijat. Am inceput cu lichidele care nu trebuie uitate in dieta de iarna, am continuat apoi cu micul dejun care trebuie sa fie bogat si poate chiar sa urmeze exemplul meu si nu in cele din urma am mentionat de carne, care trebuie consumata insa nu in exces ar cand spunem grasimi nu inseamna grasime, ci carnea in sine este o grasime, chiar daca ea contine si proteine. Sa nu uitam ca legile fizicii functioneaza in mai multe directii si sa nu consumam numai carne.

Legumele congelate nu sunt de lasat la o parte insa cel mai bien este daca nu gaism legume proaspete, sa apelam la cele pe care in mod cert le avem la dispozitie, precum morcovul, cartofii, telina si multe alte radacinoase care desigur ca fac numai bine organismului. De exemplu atunci cand doriti o friptura sanatoasa, puteti sa o garnisiti cu legume, radacinoase - lasand la o parte cartofii. si intr-un ultim cuvant, amintim de fructe, care trebuiesc consumate constant.

Cineva spunea ca nu trebuie sa mananci mai mult de doua fructe proaspete pe zi, eu zic ca acel cineva manca “shit” ca sa nu zicem acel cuvant urat. Mancam mult. Eu am avut zile si saptamani cand mancam cate 5 - 6 mere pe zi si ma simteam excelent, merele fiind foarte bune diuretice si da, mancam mult, insa nu ma simteam deloc greoaie ci dimpotriva, usoara ca un fulg de nea care prin decembrie nu a vrut sa cada deloc.