Importul la putere

Astazi putem avea totul din import, inclusiv pilote ca la bunica acasa care ne ofera un somn ferit de grijile lumesti si ingrijit prin energii pozitive. Desi, aducem in tara noastra aproape totul modificat genetic (porumb, pepene, castraveti, vinete etc.) sunt si produse ale caror modificari nu sunt supuse chimiei sau rabatului de calitate ci dimpotriva unui confort minim necesar caracterizat prin durabilitate. Cu toate acestea nu putem subaprecia puterea creativa a marcilor interne si nici desconsidera faptul ca producem prea putin si consuma prea mult din afara.

Luand in calcul datele de mai sus importul este totusi o boala a unei piete autohtone slabite de subaprecierea propriilor consumatori. Intrucat pilote de calitate putem produce si in Romania, ca o amintire pentru clienti, asupra existentei unor firme ce vor si pot produce, se organizeaza diverse evenimente ce au in vedere promovarea interna a propriilor marci. Exista firme producatoare de pilote ce pastreaza traditia si calitatea autohtona.

Cum bunul-simt inca se mai poarta asa si incercarea unor firme de a se ridica la nivelul cerintelor din piata inca mai are sanse de reusita. Cu toate ca suntem in cautarea gustului pierdut al produselor alimentare, sau in cautarea unor identitati culturale e important sa avem permanent in vedere propria nevoie. Culmea este ca mancaruri traditionale precum toba, carnatii, caltabosul sunt fabricate in tari ca Polonia si Germania. Desi numarul importurilor este cu mult mai mare exista firme care incearca sa patrunda in strainatate. Cum la noi exista marfuri de alternativa, se incearca marea cu degetul. Unii reusesc iar altii se declara neputinciosi in fata concurentei.

Cel mai dificil de acceptat este faptul ca Romania este o tara care importa scump si exporta ieftin. Subaprecierea romaneasca este precum a inventatorilor uitati sub presul omenirii. Este o boala ce trebuie vindecata printr-o recuperare intensa a unor noi generatii.