As vrea din start sa precizez ca ma refer la o prima intalnire cu o persoana, nu neaparat in sensul amoros al cuvantului, ci la orice fel de intalnire, cum ar fi de exemplu, in domeniul afacerilor sau la o iesire cu prietenii, la care, din experienta observatiilor mele, se face aceleasi greseli. De aceea, m-am gandit sa fac o lista cu cateva aspecte de care sa tii cont si sa nu mai repeti vechile greseli.
In primul rand, daca este vorba despre o prima intalnire de afaceri, cu un potential partener de exemplu, atunci este un sfat foarte pretios de care sa tii cont: informeaza-te cat mai mult posibil despre persoana pe care urmeaza sa o vezi.
In primul rand, vezi realizarile lui pe plan profesional, dupa care treci la hobby-urile lui, la ceea ce face in timpul liber, la ce ii place sa citeasca. Incearca sa afli cat mai mult despre aceasta persoana, pentru ca atunci cand te vei vedea cu ea fata in fata sa ai deja o inchipuire si o imagine concreta legata de aceasta persoana.
Vorbind tot in domeniul afacerilor, daca este o intalnire de serviciu sau un interviu, este absolut obligatoriu sa stapaniti subiectul care va fi abordat. De aceea, pregatiti-va riguros pentru aceasta intalnire, ganditi-va la posibile intrebare care ar putea sa va fie puse si elaborati schitele unor raspunsuri. Tema pe care o veti discuta trebuie sa o posedati cu desavarsire, dar, nu uitati si despre improvizatie.
Aveti grija la limbajul non verbal. Cu toate ca poate parea foarte dificil, dar, incercati sa fiti relaxat si sa va manevrati emotiile. In primul rand, incercati sa priviti persoana in ochi, este primul pas spre castigarea increderii acesteia. Contactul vizual este foarte important, nu doar la prima intalnire, ci si pe tot parcursul discutiei, de aceea, nu ignorati acest aspect. Fii increzut in fortele proprii, dar in acelasi timp, arata ca esti deschis spre a colabora si spre a invata. Daca brusc, simti ca se apropie un moment de tacere din partea ambilor si, practic, nu mai ai cum sa umpli acea liniste, nu uita sa privesti si in jur, lucrurile din jurul tau, de exemplu, din biroul persoanei iti pot spune multe despre caracterul acesteia.
O greseala pe care o fac multi oameni la primele intalniri este ca vorbesc prea mult despre sine. Incurajeaza interlocutorul sa vorbeasca despre propria lui viata si propria lui persoana, astfel, se va crea mult mai repede un contact intre voi. Deci, invata sa asculti. Oamenilor le place sa povesteasca despre viata lor, de aceea, incurajeaza-I sa o faca si vei vedea ca se vor simti mult mai bine astfel si vei deveni rapid omul de incredere. Nu fii egoist si nu vorbi din perspectiva avantajelor pe care vrei sa le obtii pentru propria persoana. Incearca sa vezi imaginea de ansamblu si sa-I lasi pe ceilalti sa-si vada avantajele participarii.
Vorbind despre intalniri amoroase sau simple intalniri intre prieteni in care cunosti un om nou, nu uita ca nu doar tu esti persoana care ar putea sa se simta putin jenata, de aceea, incearca sa le zici lucrurilor pe nume, poti recunoaste ca ai putine emotii si propune o solutie pentru a scapa de ele, de exemplu, de a merge la un suc.
Un alt aspect important pe care vreau sa-l dezvolt spre final tine de respectarea spatiului personal al celuilat si a timpului celuilat.
Oricat de bine nu ar merge discutia, ai grija sa respecti timpul omului din fata ta. Este foarte usor sa-ti dai seama daca persoana este grabita (nu te va mai aculta la fel de atent, se va uita des la ceas), de aceea, ai grija la acesti indici si incheie discutia intr-un mod politicos.