Orasul Aiud face parte din judetul Alba si ofera o imagine la fel de impresionanta din punct de vedere turistic cat si istoric. Este de ajuns sa treci cu trenul prin gara Aiud, ca-ti vei da imediat seama ce are acest mic orasel aparte. Insa pentru o cultura mai bogata poti cauta si doar pe internet stiri Aiud si vei gasi imediat informatii - in special cu ceea ce se intampla in oras, dar si festivaluri, evenimente culturale sau alte evenimente de actualitate.
La Aiud insa poti ajunge destul de simplu si daca esti interesat de lacasuri de cult, atunci ai la dispozitie pentru vizita urmatoarele lacasuri de cult : Biserica Ortodoxa dar si Biserica reformata de natura calvina care se afla chiar in incinta cetatii Aiudului, realizata in stil gotic intre secolele XV-XVI, de tip biserica-hala cu trei nave, cu absida poligonala si turn pe vest, cu interiorul modificat baroc. Biserica romano-catolica, cu hramul Sf. Elisabeta a Ungariei, Biserica Ortodoxa, cu hramul inaltarea Sfintei Cruci.
Si daca tot am vorbit despre cetatea Aiudului, trebuie mentionat ca aceasta este una din cele mai vechi cetati urbane din Transilvania care dateaza inca din secolele XIII-XVI. De plan poligonal neregulat, construita din piatra bruta are grosimea zidurilor de 1,20 metri, cetatea a fost intarita cu turnuri acestea fiind fiecare al blanarilor, al macelarilor, al croitorilor si multe altele, apartinand breslelor mestesugaresti. Tot in Aiud putem vedea si Castelul Bethlen acesta este palatul voievodal, ce dateaza din secolele XVI-XVII, care a apartinut principelul ardelean Gabriel Bethlen intre anii anii 1612-1629. in palat se afla in prezent un muzeu de stiinte naturale.
In plus - in incinta cetatii Aiudului, se afla si Muzeul de Istorie, si pe teritoriul orasului mai gasim si Rezervatia naturala Padurea Sloboda care are 20 de hectare. Si daca tot ajungeti in Aiud - nu uitati sa treceti si pe la Cheile Aiudului.