Noroiul, pe post de stimulent al distractiei in Brazilia

Brazilia e cunoscuta in primul rand pentru fotbal, pentru cafea, dar si pentru Carnavalul de la Rio, unul dintre cele mai frumoase si mai pline de culoare evenimente de acest gen din lume. Brazilienii stiu sa se distreze insa in orice fel si sa scape de stres in orice modalitate posibila. Asta au dovedit-o si atunci cand s-au folosit de noroi pentru a se distra pe cinste, fara inhibitii si cu multa imaginatie. Carnavalul noroiului, inventat prin 1986, denumit local Bloco da Lama, le permite tuturor care vor sa nu mai fie curati si nu stiu cum sa se balaceasca in noroi pana nu mai pot.

Evenimentul are loc in paralel cu defilarea scolii de samba si este pur si simplu o petrecere pentru toti pe strada, unde noroiul joaca rolul principal cand vine vorba de putin antren mai altfel. De ce neaparat noroi? Cand era foarte cald si trebuiau sa lucreze, localnicii se dadeau cu noroi pe tot corpul pentru a se feri de insecte si de arsurile provocate de soare, intocmai cum fac si animalele care isi acopera pielea fina cu noroi pentru a rezista caldurii, rinocerii de pilda, hipopotamii. Apa oceanului Atlantic asigura si proprietatile uimitoare ale noroiului pentru piele, toti cei care participa la aceasta sarbatoare cu noroi din belsug avand apoi si piele foarte fina si placuta la atingere. Cei mai curajosi se arunca in bazine cu noroi si, peste toate, se organizeaza si batai in noroi. La final, dupa ce toata lumea e plina de noroi, se costumeaza si se mascheaza reprezentand personaje hidoase si pornesc pe strazi sa se arate celor care trec pe acolo.

Daca participantii sunt fericiti nu acelasi lucru se poate spune si despre detinatorii magazinelor, care nu stiu cum sa-i faca pe oamenii plini de noroi sa stea departe de magazine si sa nu patrunda murdari in locatiile curate. Pana spre dimineata, tinerii continua sa se rasfete plini de noroi pe plaja si sa cante si sa danseze ca niste iele, patrunsi de euforia acestui carnaval cel putin ciudat. Brazilia a dovedit iarasi ca este mai mult decat o tara, este un loc in care orice e posibil, in orice domeniu.