Traditii noi de terapii nu apar de la o zi la alta-si desigur nu datorita unei singure carti. E nevoie de multe impulsuri, mereu reinnoite, si de experiente transmise mai departe. Un lucru mi se pare a fi cel mai important: femeile sa-si constientizeze mai intens particularitatile referitoare la sanatatea lor si sa nu-si mai renege specificul in favoarea unei imagini universalizate, in principiu insa de orientare masculina.
In ciuda multor trasaturi comune cu celalalt sex, femeile nu sunt barbati (si vice-versa)!
Femeile au o alta identitate sexuala, o alta traire corporala, in parte cu totul alte organe sau functii organice, un alt metabolism hormonal, o alta imagine fizica si psihica despre sine, alte posibilitati si experiente biologice (menstruatie, sarcina, nastere, alaptare, insa si chiuretaj sau avort) decat barbatii. Relatiile lor existentiale sunt diferite de cele ale barbatilor. psihismul lor se structureaza altfel.
Asa cum se poate sti pe larg despre ideea generala ,,A te insanatosi in trup si suflet" , mentionam ca toti acesti factori influenteaza cauzele si modul de imbolnavire al femeilor, organele care sunt cel mai frecvent atinse, rolul pe care il joaca de fiecare data sinele lor sufletesc, felul lor de a se comporta in fata bolii, ce terapii prefera, si multe altele. Cred ca e foarte important sa revin acum asupra acestor considerente mai important chiar decat prezentarea complexelor patologice sub toate aspectele lor medicale. In definitiv informatii de genul acesta pot fi gasite si la multe alte surse. Iar una sau alta dintre dvs. suferind de pilda de o boala cronica. poate ca a devenit mai experta, mai avizata despre suferintele ei decat medicul pe care il consulta.
Informatiile pe care le-am strans aici sunt destinate sa va stimuleze, invitandu-va sa va imbogatiti cunostintele privind specificul dvs si sa le aplicati cu folos. Sunt ferm convinsa ca, in timp, numai energia si taria femeii va putea realiza un nou echilibru in interrelatiile umane. O asemenea tarie se naste din cunoastere. actiune si participare vie, de ce nu si in domeniul sanatatii?
Tocmai femeile care se cunosc suficient de bine si au o relatie stransa si atenta cu organismul lor (intarita de ciclurile menstruale, de sarcini, nasteri, alaptare, auto-control etc.) stiu instinctiv, in multe situatii, ce trebuie sa faca sau sa evite, ce sa manance si ce nu, pentru a se simti mai bine.
De pilda resimt brusc nevoia anumitor alimente bauturi culori, miscari pozitii corporale, atingeri, schimbari de aer, caldura sau racoare. Sau evita dintr-o data anumite lucruri care le placeau pana atunci, sau cel putin nu le deranjau, resimt noi aversiuni, devin nervoase la zgomote pana atunci nesuparatoare, sau cele altadata mari amatoare de soare se feresc brusc de el. Aceste reactii instinctive apar cand se pregateste o tulburare oarecare. In homeopatie aceste modificari ale starii generale si ale comportamentului sunt considerate simptome revelatoare in diagnoza si in alegerea remediului corect.
Incredeti-va in aceste instincte: creditati-va perceptiile si incercati sa faceti, sau sa evitati, lucrurile respective ciar cand ,,atotstiutorii le califica drept prostii. Nimeni nu e in pielea dv. Memorati pentru ocazii ulterioare cazul cand instinctele dv. au fost indreptatite, si cand v-ati simtit intr-adevar mai bine ascultandu-le. Nu trebuie sa va justificati fata de nimeni nici preferintele, nici repulsiile si nici felul de a proceda ori de cate ori ele contribuie la insanatosirea dvs, nici nu va lasati dezorientate daca cineva afirma ca legatura lor cu starea dv. nu e nicidecum dovedita ,,stiintific". Perceptiile si instinctele v-au fost de ajutor. Norocul dvs. si ghinionul stiintei, daca nu vrea sa recunoasca aceasta stare de fapt!