Locuri de munca „sarite de pe fix”

Miner de argint. Anticii, pentru ca nu aveau unelte moderne si puternice pentru a face mai usor mineritul, copiii erau dusi in mine si pusi sa „minereasca”. Speranta de viata a celor care faceau asa ceva era de trei luni. Asta nu i-a incomodat pe romani, care aveau sclavi numai buni de sacrificat. Baieteii erau impinsi prin gauri destul de stramte si erau obligati sa sape cu manutele dupa argint. La suprafata, argintul era topit si emana gaze otravitoare.

Stercorarius. Roma a fost faimoasa pentru sistemul de canalizare. Cu toate astea, multi romani nu aveau acces la el fie pentru ca erau saraci, fie pentru ca locuiau pe dealuri. Chiar si cei bogati il evitau din cauza mirosului de rahat care le umplea casele si sobolanilor si altor vietuitorare care traiau prin reteaua de canalizare. Insa fiecare om mergea la toaleta cu o treaba… mare pe zi… sau mai multe. Aici intervenea stercorarius-batea din usa in usa colectand excrementele, pe care le ducea la marginea orasului. Fermierii cumparau excrementele pentru recolte, asa ca romanii stiau ce sa faca cu excrementele mult mai bine decat stim noi acum.
Urinatores. Erau scafandri de salvare din Ostia. Numele lor vine de la urina, desigur, pentru ca presiunea subacvatica era imensa in zona abdomenului, de unde si urinarile frecvente. Ei ajutau scafandri sa revina la 30 de metri deasupra nivelului apei dar mutau si echipemente de constructii dintr-un loc in altul. In societatea romana se platea bine un astfel de job si influenta pe care o castigai in societate era uriasa.

„Carausul de oameni”. El cara femeile, dar si barbatii, cu ajutorul unor paturi micute. Aveau si geamuri sau cortine. Mersul cu ajutorul acestora era foarte rau, uneori raul de mare fiind un simptom normal pentru cei dusi cu acest mijloc de transport. Carausul de oameni avea sarcina sa duca pe umeri acest mini-pat destul de incomod-ultima data s-a folosit in 1980.
Gimnaziarc. Era un job foarte aglomerat in Grecia Antica din cauza popularitatii atletismului. Desi trebuia sa-i tina in forma pe atleti cu uleiuri, masaje, jobul era bine platit. Doar cei intre 30-60 de ani puteau sa spere la acest loc de munca si sa ai ceva bani. Un beneficiul al jobului era ca puteai lua cu tine un bat pe care sa-l folosesti pe tinerii care nu prea isi dadeau interesul in sala de gimnastica.