Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane.
Ea asigura nu doar hrana, ci si energie, materiale de constructie, hartie, tesaturi, medicamente si substante chimice.
Pana in anul 2020 energia regenerabila va reprezenta 20% din consumul total de energie din Uniunea Europeana. Potentialul Romaniei: 65% biomasa, 17% energie eoliana, 12% energie solara, 4% microhidrocentrale, 1% geotermal, 1% voltaic.
In majoritatea statelor europene, biomasa este utilizata ca principala sursa de energie regenerabila.
Biomasa solida este formata din copaci cu viteza mare de crestere (plop, salcie energetica etc.).
Posibilitati de obtinere a biomasei:
1. Din plantatii energetice - cultivarea salciei energetice si a altor resurse asemanatoare pe terenurile aflate in paragina.
2. Valorificarea padurilor - din curatarea si intretinerea padurilor se poate obtine o cantitate importanta de deseuri de lemn, care, dupa prelucare, pot constitui o sursa de obtinere a biomasei.
3. Valorificarea pasunilor - din curatarea si intretinerea pasunilor se pot genera deseuri de lemn si astfel se obtine o biomasa valoroasa.
4. Curatarea si intertinerea spatiilor verzi - deseurile din lemn, rezultate in urma curatarii spatiilor verzi, reprezinta o alta sursa bogata de biomasa.
Este extrem de important sa se creeze un echilibru intre productia si utilizarea de biomasa.
Producerea de biomasa nu reprezinta doar o resursa de energie regenerabila, ci si o oportunitate semnificativa pentru dezvoltarea rurala durabila.
Biomasa poate asigura, cu usurinta, peste 25% din necesitatile energetice ale Romaniei.