Inspirandu-se din faptele si patimile lui Iisus, barzii celtici "au crestinat" legende mai vechi. Astfel, cele in care regele Arthur, intr-o expeditie pe mare, cauta un vas cu insusiri magice sunt transformate in povestea fascinanta a "Potirului Sfantului Graal".
"Potirul" este o cupa in care Iosif din Arimateea ar fi adunat picaturi din sangele lui Iisus cand acesta se afla pe cruce. Pentru cavalerii Mesei Rotunde, gasirea Graalului a fost o aspiratie de la inceput si, treptat, a devenit ratiune de a exista a acestei alese societati de idealisti.
Conform legendei, descoperirea locului tainic unde se afla vasul sacru nu putea fi facuta decat de un cavaler neprihanit, a carui puritate sufleteasca era neintinata. Intai s-a crezut ca lui sir Lancelot de Luc, cavalerului celui mai vestit al Mesei Rotunde, ii era menit sa dea lumii acest talisman sfant, dar dragostea secreta a viteazului cavaler pentru regina Guinevere il va face inaccesibil.
Cel destinat sa implineasca profetia spre binele general va fi fiul sau, Galaad. In ciclul breton de legende cavaleresti, regele Arthur si cavalerii Mesei Rotunde, gasirea potirului este atribuita eroului Perceval. "Potirul Sfantului Graal reprezinta o referinta pentru ideal, in intampinarea caruia se merge cu neintinata credinta.