Nu exista un lucru cum ar fi colesterol bun sau rau, doar colesterol. Deoarece colesterolul nu este solubil in apa, trebuie sa fie transportat in jurul fluxului de sange intr-un purtator. Transportatorii sunt numite lipoproteine. Lipoproteinele transporta colesterol, trigliceride, fosfolipide si proteine. Toate lipoproteinele transporta aceste substante, doar in proportii diferite. HDL (lipoproteine cu densitate mare) ar putea fi numit purtator de colesterol reciclate si LDL (lipoproteine cu densitate scazuta - numitr astfel pentru ca acestea ocupa mai mult spatiu in comparatie cu greutatea lor) ar putea fi numit purtator de colesterol proaspat.
De ce LDL este considerat a fi rau ?
LDL este adesea numit colesterol "rau". Masuratorile peste intervalul "ideal" de 2.6- 3.3 mmol/L sunt clasificate ca mari si in cazul in care acestea trec peste 6.5mmol/L atunci medicul va dori sa te puna pe o dieta cu putin colesterol si/sau va dea o reteta pentru a reduce colesterolul dvs. Acest lucru ar putea lucra, dar nu va schimba factorii de risc pentru bolile de inima. El nu explica intreaga poveste.
Exista doua tipuri de LDL. Un model A il au oamenii care au cea mai mare parte de particule mari, pufoase, cu mai mult colesterol, si modelul B are particule mai mici, mai putin pufoase. Modelul B de particule LDL are mai putin colesterol. Un continut redus de grasimi, dieta saraca in colesterol este de natura sa conduca la mai multe modele B de LDL. Acest lucru a fost observat in mod repetat in cercetare. Daca puneti o persoana cu model A pe diete foarte sarace in grasimi se schimba intr-o o persoana cu model B. Colesterolul mai mare este OK, daca sunteti o persoana cu model A.
Un studiu recent a confirmat acest lucru. Studiul de 16 ani a urmaritt consumul de lapte pe 1529 participanti cu varsta intre 25 si 78 de ani. Oamenii care au consumat produse lactate au avut un risc cu 69% mai mic de deces din cauza unui atac de cord decat grupul cu consum scazut de grasimi.
Un plus interesant al studiului de cercetare este ca o dieta bogata in fructoza (zahar), de asemenea, duce la un model B, ca fructoza se transforma in grasime usor, dar fara colesterolul insotitor.
Prin urmare, ce model de colesterol este problema, nu nivelul LDL general. Daca sunteti un model B, aveti de trei ori riscul unui atac de cord decat cei cu model A. De ce ?
Cu cat mai mult colesterol este in particulele LDL cu atat mai putin probabil este de a oxida. Oxidare transforma grasimile in rancezeala. Cu cat este mai mare temperatura, cu atat mai rapid este procesul de oxidare. In interiorul corpului nostru sunt 37 de grade Celsius, mult mai mare decat temperatura medie a camerei noastre. Oxidare nu este buna in corpul tau, fiind similar cu rugina pe fier. Oxidarea dauneaza tuturor celulelor din corpul dumneavoastra in cazul in care acestea sunt ruginite, deci , de fapt, un nivel ridicat de colesterol are o actiune de protectie.
De ce LDL este considerat a fi rau ?
LDL este adesea numit colesterol "rau". Masuratorile peste intervalul "ideal" de 2.6- 3.3 mmol/L sunt clasificate ca mari si in cazul in care acestea trec peste 6.5mmol/L atunci medicul va dori sa te puna pe o dieta cu putin colesterol si/sau va dea o reteta pentru a reduce colesterolul dvs. Acest lucru ar putea lucra, dar nu va schimba factorii de risc pentru bolile de inima. El nu explica intreaga poveste.
Exista doua tipuri de LDL. Un model A il au oamenii care au cea mai mare parte de particule mari, pufoase, cu mai mult colesterol, si modelul B are particule mai mici, mai putin pufoase. Modelul B de particule LDL are mai putin colesterol. Un continut redus de grasimi, dieta saraca in colesterol este de natura sa conduca la mai multe modele B de LDL. Acest lucru a fost observat in mod repetat in cercetare. Daca puneti o persoana cu model A pe diete foarte sarace in grasimi se schimba intr-o o persoana cu model B. Colesterolul mai mare este OK, daca sunteti o persoana cu model A.
Un studiu recent a confirmat acest lucru. Studiul de 16 ani a urmaritt consumul de lapte pe 1529 participanti cu varsta intre 25 si 78 de ani. Oamenii care au consumat produse lactate au avut un risc cu 69% mai mic de deces din cauza unui atac de cord decat grupul cu consum scazut de grasimi.
Un plus interesant al studiului de cercetare este ca o dieta bogata in fructoza (zahar), de asemenea, duce la un model B, ca fructoza se transforma in grasime usor, dar fara colesterolul insotitor.
Prin urmare, ce model de colesterol este problema, nu nivelul LDL general. Daca sunteti un model B, aveti de trei ori riscul unui atac de cord decat cei cu model A. De ce ?
Cu cat mai mult colesterol este in particulele LDL cu atat mai putin probabil este de a oxida. Oxidare transforma grasimile in rancezeala. Cu cat este mai mare temperatura, cu atat mai rapid este procesul de oxidare. In interiorul corpului nostru sunt 37 de grade Celsius, mult mai mare decat temperatura medie a camerei noastre. Oxidare nu este buna in corpul tau, fiind similar cu rugina pe fier. Oxidarea dauneaza tuturor celulelor din corpul dumneavoastra in cazul in care acestea sunt ruginite, deci , de fapt, un nivel ridicat de colesterol are o actiune de protectie.