Cele mai tari instincte „naturale” si reflexe umane

Sindromul convulsiei post-mictiune. Este un fenomen intalnit la majoritatea barbatilor, caracterizat printr-un fior care trece prin toata coloana vertebrala dupa ce are loc urinarea. Aparitia sa este generata de spasme ale musculaturii care inconjoara coloana vertebrala, aceleasi spasme pe care le avem si in momentul in care adormim. Desi nu exista o explicatie clara in ceea ce priveste motivul manifestarii lui, acest fenomen este raportat anual de mai toti barbatii din lume-acest sindrom apare chiar si la femei, insa intr-o masura mai mica. Una dintre explicatiile recente date de specialisti este ca tensiunea arteriala scade dupa urinare-de unde si medicamentele care sunt pentru scaderea unei tensiuni arteriale prea mari si care te trimit la baie de un numar foarte mare de ori-, altii insa au fost de parere ca pierderea prin urinare a unui lichid cald-urina-poate fi elementul declansator al acestor fenomene.

Multi intelectuali cred insa ca e vorba de manifestari induse de sistemul nervos parasimpatic-responsabil pentru stimularea unor activitati care apar atunci cand corpul se odihneste, inclusiv stimularea sexuala, salivarea, lacrimarea, urinarea, digestia si defecatia-nici explicatia asta nu sta in picioare de vreme ce doar o parte a populatiei de pe Terra experimenteaza asa ceva.

Fenomenul nu trebuie confundat nici cu „sincopa la mictiune”, caracterizata printr-o stare de lesin post-urinare-de obicei apare dupa ce persoana respectiva a dormit foarte mult. Anumiti indivizi chiar au experimentat o pierdere a echilibrului si ameteli in timpul urinarilor nocturne. Prizonierul cinematografului. Un fenomen care apare atunci cand oamenii sunt tinuti mult timp in intuneric total-exact cum se intampla in celulele puscariasilor dusi la izolare, „prizonierul cinematografului” ii afecteaza pe piloti, tiristi si practitionerii de meditatii intense, dar si pe astronauti.

Cinematograful este rezultatul experimentelor in care au fost implicate fenomene precum fosfenele-vedeti lumini in fata ochilor fara ca lumina propriu-zisa sa intre in ochi-si efectele psihologice ale expunerii prelungite la intuneric. In 1970, un om de stiinta pe nume Oster a ajuns la concluzia ca fenomenul „prizonierului cinematografului” poate determina aparitii „fantoma”. Se spune ca in Grecia Antica, Pitagora se retragea in pesteri intunecate ca sa primeasca intelepciunea prin viziuni.

Un fenomen similar este efectul Ganzfeld, care se manifesta prin halucinatii si pierderea vederii atunci cand indivizii se uita la un camp uniform de culoare, nu neaparat negru. Exploratorii care au ajuns in Antarctica si au vazut tot timpul numai albul zapezii au raportat stari halucinatorii si o pierdere a capacitatii de dinstingere corecta a realitatii. In cazul efectului Ganzfeld, creierul uman amflifica „zgomotul” neuronal pentru a cauta sa identifice semnalel vizuale lipsa-procesul e similar aparitiei viselor.