Teen Challenge

Sunt persoane fara niciun fel de speranta, aflati pe trapta cea mai de jos a societatii. Cand mergi pe strada ii recunosti pentru ca au ochii goi, se uita prin tine si inspira mereu dintr-o punga care miroase jalnic. Nimeni nu doreste sa ii vada, cu atat mai putin sa ii atinga. Ei sunt drogatii.

Nimeni, cu exceptia lor. Speranta pentru dependenti poarta numele Teen Challenge. Acesta este un program de reabilitare, cu o activitate de peste 50 de ani la nivel international si se gaseste in peste 82 de tari. Anul acesta organizatia si-a serbat 10 ani de existenta in Romania. Rata de succes este de 86%. Desi pare un numar exagerat, am vazut cu ochii mei tineri transformati si eliberati de droguri, oameni carora nimeni nu le mai dadea vreo sansa.

Programul dureaza un an, iar aceasta perioada este impartita in cinci faze. Acum ceva timp am participat la un eveniment in care erau prezentati tinerii care au incheiat cu succes programul. A fost o intalnire emotionanta, in care am vazut barbati plangand, regretand faptele lor si cerandu-si public iertare parintilor pentru suferinta provocata; am vazut oameni transformati, care povesteau din trecutul lor cu drogurile.

Costul unui astfel de program este de 500 de lei pe luna, care include totul, de la cazare si masa pana la instuirea efectiva. Desi cheltuielile depasesc aceasta suma, dorinta organizatorilor este ca fiecare dependent care vrea sincer sa se schimbe sa aiba aceasta posibilitate. Doritorul trebuie sa treaca de un interviu, unde sa vina cu o motivatie puternica de a scapa de dependenta. De asemenea, sanatatea trebuie sa ii permita sa participe la program.

Rutina zilnica include studii, citit, sport, munca si activitati recreative, care sunt obligatorii pentru toti studentii.