Cum sa iti controlezi emotiile in timpul unui examen auto

Pentru ca obtinerea permisului de conducere este un reper important in viata ta, ai putea fi anxios sau chiar fricos atunci cand vei da testul pentru obtinerea permisului auto. Trucul succesului este sa iti confrunti temerile si sa astepti rezultatul final, chiar daca te vei simti nervos in timpul acestui proces.

Controleaza-ti frica


Multi oameni au teama de a fi judecati, lucrul care se poate intampla si in timpul examenului auto. Frica are un mod aparte de a face o persoana sa se simta privita, controlata si in nesiguranta. Stai linistit, toata lumea se teme de ceva la un moment dat. Nu da fricii mai multa putere decat merita. Nu ii permite sa iti controleze actiunile.

Imagineaza-ti momentul testului

Imaginea este un instrument puternic in pregătirea pentru orice activitate stresanta. Imagineaza-ti tot traseul pana la locatia in care vei sustine testul si apoi pana in sala de examen, unde vei preda actele si te vei aseza la computer. Imagineaza-ti ca s-ar putea sa simti cum mainile iti pot transpira si ai fluturi in stomac. Este un lucru normal sa explorezi pe deplin cum te simti cand iti este frica, chiar daca asta inseamna sa ai, la un moment dat, o vaga senzatie de ameteală. Respira profund si incepe sa raspunzi la intrebari, calm si lipsit de orice inhibitie. Doar ai completat o multime de chestionare auto si acasa. Daca nu stii un raspuns, treci mai departe. Nu risipi timpul pe intrebarile capcana. In fond, ai nevoie de doar 22 de puncte pentru a trece la proba urmatoare.

Este posibil ca acest exercitiu sa nu fie unul usor, dar practica te poate ajuta sa devii insensibil la aceste reactii emotionale. Odata ce ai început sa iti controlezi emotiile in ceea ce priveste partea scrisa a examenului auto, fa acelasi lucru si cu partea teoretica. Imagineaza-ti totul, de la rotirea cheii in contact pana la auzul vestii ca ai trecut cu brio.

Respira adanc


Acorda-ti timp pentru a te aduna, odata ce te-ai asezat la computer sau dupa ce ti-ai pus centura de siguranta. Cateva secunde de respiratii adanci este tot ce ai nevoie pentru a-ti goli mintea si a calma nervii. Inspira pe nas si expira pe gura de cateva ori (eventual de patru sau mai multe ori), dar nu exagera. Nu iti face griji despre ceea ce cred ceilalti, important este sa reusesti tu sa scapi de inhibitii.

Oricare ar fi metodele tale de a te calma in timpul unui examen auto, nu te sfii sa le incerci. Multi oameni devin emotivi in timpul unor astfel de teste si din acest motiv, multi clacheaza inca de la inceput. Asigura-te ca nu te numeri printre ei, renuntand total sau macar partial, la emotiile care pun stapanire pe tine in timpul examenului auto.