Nasterea prematura


Ce inseamna o nastere prematura?

O nastere prematura poate fi definita ca acel tip de nastere care are loc intre saptamana 28 si saptamana 37 de gestatie, cu o greutate a fatului de peste 1000 de grame. Unii oameni de stiinta din Statele Unite ale Americii spun ca tot nastere prematura este si atunci cand aceasta apare intre saptamanile 20 si 37 de gestatie, iar in acest caz nu mai conteaza greutatea fatului.

Care sunt cauzele aparitiei nasterii premature?

Cauzele acestui tip de nastere sunt diverse iar intr-o mare proportie acestea sunt deobicei necunoscute. Din studiile facute si din investigatiile medicilor s-a stabilit ca cele mai frecvente cauze sunt cele medicale si cele social-economice.

Nasterea prematura apare deobicei la femeile singure cu varsta de pana in 28 de ani sau cu varsta de peste 40 de ani. Mai poate apare la femeile care consuma droguri si la cele care fumeaza tigari normale, la femeile care nu au grija de sarcina lor si depun eforturi fizice mari. Acestea sunt cauze social-economice iar din studiile facute de catre oamenii de stiinta, nasterea prematura este mult mai frecventa la femeile care fac parte dintr-o clasa sociala mai joasa.

Din punct de vedere al cauzelor medicale, acestea pot varia foarte mult, de la infectii, traumatisme pana la sarcini multiple sau anomalii ale uterului. Tot cauze medicale pot fi si: boli cronice precum diabetul sau hipertensiunea, probleme de greutate ale gravidei, interventii chirurgicale sau hemoragii genitale.

Care sunt simptomele unei nasteri premature?

Simptomele nasterii premature sunt numeroase, insa printre cele mai intalnite amintim: edeme la nivelul picioarelor, mainilor sau chiar si a fetei, crampe identice celor menstruale, cresterea secretiilor vaginale si senzatii de durere la nivelul coloanei lombare sau a pelvisului. Principalul semn insa a unei nasteri premature este contractia uterina anormala. Aceste contractii uterine sunt mai dese si mai dureroase decat contractiile Braxton-Hicks. Acestea devin mult mai frecvente decat in cazul unei nasteri normale, ajungand pana la 8 contractii pe ora. Daca simtiti aceste contractii uterine, este indicat sa va asezati si sa va relaxati, iar daca acestea persista trebuie sa mergeti la un medic de specialitate.

Ce complicatii implica o nastere prematura?

In cazul unei nasteri premature, in majoritatea cazurilor copilul nascut va avea organele dezvoltate incomplet. Spre exemplu, poate avea un ficat dezvoltat imatur, sistemul imunitar poate fi mult mai slab, poate fi foarte sensibil la frig sau caldura. Cele mai mari pericole ce ameninta viata bebelusului in primele sale zile de viata sunt: infectiile, hemoragiile intracraniene si detresele respiratorii.

Cum putem preveni o nastere prematura?

Sfaturile doctorilor pentru a putea preveni o nastere prematura sunt diverse si s-a constatat ca acestea sunt foarte utile si reduc posibilitatea unei nasteri premature. Astfel, medicul va recomanda:
  • Sa evitati si reduceti stresul
  • Sa purtati lenjerie intima din bumbac deoarece bacteriile se dezvolta mult mai greu
  • sa va faceti un regim alimentar pe toata perioada sarcinii pentru a nu lua mai mult de 16 kg in plus
  • sa beti aproximativ 250 de mililitri de apa sau suc natural pentru a fi hidratata permanent
  • sa renuntati la fumat, alcool, cafea sau droguri daca este cazul
  • sa utilitzati prezervative in cazul relatiilor sexuale