Cat minte o persoana in medie?

Unii oameni mint tot timpul – pentru asa-numitii mitomani, minciuna este o actiune implicita. Dar sunt si oameni care mint adesea fara sa isi dea seama. Acelasi lucru il arata si un studiu realizat de cercetatorul Robert Feldman, la Univesitatea din Massachusetts, care vine cu o serie de noutati si  demonstreaza cat de reflexiv este actul de minciuna pentru multi oameni. 

In cadrul studiului, care a fost publicat in „Jurnalul psihologiei de baza si aplicata”, Feldman si echipa sa de cercetatori,  au apelat la doi straini pentru a vorbi timp de 10 minute. Conversatiile au fost inregistrate, iar apoi fiecare subiect a fost rugat sa revada inregistrarea. Daca inainte de a le privi, acestia au spus ca informatiile au fost oneste si corecte, dupa vizionarea inregistrarii si-au dat seama cate minciuni au spus in doar 10 minute. Potrivit lui Feldman, 60 la suta dintre subiecti au mintit macar o data in timpul scurtei conversatii si in acest interval de timp, acestia au spus in medie 2,92 la suta  lucruri false. De aici, se naste si intrebarea: „de ce mintim?” S-a constatat pana la urma, ca spunem neadevaruri din diferite motive. Uneori mintim pentru a capata respect (spre exemplu, in ceea ce priveste locul de munca sau cand ne laudam caracterul), iar alte ori mintim pentru a opri consecintele unei greseli.  Insa, cel mai adesea mintim pentru a cruta sentimentele cuiva. Chiar daca inima spune altceva,  din motive necunoscute inca, mintim in fata partenerului. Ba, mai mult, o femeie si un barbat se pot minti reciproc pentru o mai buna prima impresie.

Nu dureaza mult nici pentru copii sa invete ca, la randul lor, isi pot manipula foarte bine parintii prin minciuna. Desi, poate fi deranjant sa auzim un copil spunand un neadevar, minciuna este de fapt o dovada a dezvoltarii sale cognitive.  Inca de mic, acesta poate invata destul de repede cum sa exceleze la acest capitol. Motivatia principala a unui copil de a minti, este pentru evita o pedeapsa, dar si pentru a impresiona alti copii la locul de joaca. In studiile in care copiii au fost observati in interactiuni sociale, un copil de 4 ani a mintit cel putin o data la 2 ore, in timp ce un copil de 6 ani a fost observat mintind la fiecare 90 de minute.